Translate

torsdag 28 april 2016

Planteringstips


Planteringstips med rotbitar och sticklingar 

Hur man utökar sin odling med sticklingar och rotbitar sk rhizomer

Precis som andra växter erbjuder humleplantan fler sätt att ta material från moderplantan. 
------- för att börja en odling eller utöka sin odling med. Antingen kan rotbitar sk rhizomer tas från etablerade rotstockars utstickande rötter eller så använder man stjälksticklingar som skott. 

,,,,snittet på ett stjälkskott dvs en bit av humlens stjälk, görs direkt över ett bladpar. Nedanför bladen har man då en en lång stjälkbit. Den biten sticks ner i en kruka med lucker jord då att bara bladparet sticker upp. När stjälken utvecklat bra med rötter är den redo för att planteras ut i odlingen. Ett tips är att underlätta för stjälksticklingen att sätta kraft till att utveckla rötter genom att ta bort ett av de två bladen. Dvs sticklingen behöver bara ha ett blad kvar på stjälken. Den behöver jämn bevattning men absolut inte blöt o sur jord och kan gärna stå utomhus. Jag upplever att plantor som växer till sig inomhus stressas i vinden när de kommer ut. Det kan leda till att deras tillväxt hämmas. 

Det andra sättet att ta tillvara på tillväxtmaterial är att plantera rotbitar. Antingen man köper, gräver upp i egen eller andras odlingar så det rötter sk rhizomer som tas från äldre plantor som har utvecklat ett rikt rotsystem. Det går t o m att på fjolårsrankor som etablerats sig med ett kraftigt och utbrett rotsystem ta rotbitar tas från den nedre förtjockade delen. Min rekommendation är att rotbiten delas i bitar med 2 till 4 skott på varje bit. Storleken på rotbiten låter jag vara lite längre än ett finger på cirka 10 -12 cm och fingertjock på ungefär 2 cm. Om rotbiten har en fjolårsranka som man ser som en vissen rankbit på rhizomens topp skärs den bort. Snittet görs precis ovanför de översta knopparna för om den vissna rankbiten sitter kvar kan den leda ner vatten till rotbiten och ge röta.
För att ge rotbiten möjlighet att sätta kraft till att utveckla rötter kortas de tunna trädliknande rötterna till cirka 2 - 3 cm. Det ökar chansen betydligt att rotbiten får kraft att utveckla ett rotsystem rötter och att skotten växer upp till årets rankor. Mitt tips är att varje delad rhizom har minst två ögonknoppar. Det säkrar att ett av skotten utvecklas (även om det kan lyckats med bara en knopp på rotbiten). Skotten ser ut som vita knappnålshuvuden och en del har har när de kommit fram i ljuset blivit en ljusgrön stängel. Är stängeln för lång klarar de ibland inte en omplantering varför det är bra att det finns fler knoppar på rotbiten.

Även här gäller att min erfarenhet av drivhusdrivna plantor kan sluta växa, iallafall stanna upp i sin utveckling när de kommer ut i vinden, till skillnad mot de som från början stått på tillväxt ute. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar